Kuvien kopiointi ilman lupaa kielletty!

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Kurinpalautusta, johtajuutta ja treeniä

Olin lasten ja Siran kanssa Katin luona kyläilemässä, oli kyllä kivaa vaihtelua kotiäidin arkeen! Suunniteltiin Katille arkitottelevaisuus-kurssin runkoa, puhuttiin koirista ja otettiinpa vähän treeniä pihalla lasten ulkoillessa. Oli kyllä kiva vaihdella vinkkejä ja toimivia juttuja! Nyt ainakin osaan arvostaa Porin erittäin hyvää ja monipuolista tarjontaa tokossa ja agilityssä, kaikkialla ei näköjään ole paljon mitään valinnanvaraa.

Katin luona oli todella kiva viettää aikaa, mutta me saatiin kyllä Siran kanss aika "kurinpalautus"! :D Mä kuulemma nysvään ja paapon Siraa ihan liikaa. Mitä haittaa siitä nyt on jos se nukkuu kainalossa koko ajan, tai on sylissä tai rapsuteltavana.. :D No joo, Midorin kodinetsinnän myötä oon keskittynyt Siraan ettei tuntuisi niin pahalta. Niinpä me sitten vähän tiukennetaan kuria eli positiivista johtajuutta kuntoon.

Johtajuushan ei ole pelottelua tai luulojen pois ottamista koiralta, vaan positiivisella tavalla vahvistetaan omaa asemaa lauman johtajana. Luettelen nyt vain nopsaan muutamia keinoja siihen, nukkumatti kutsuu pian :)

- koira huomioidaan vain silloin kun omistaja päättää ja silloinkin omistaja kutsuu koiran luokseen. Jos koira itse hakee huomiota tuomalla leluja tai tulemalla rapsuteltavaksi, se ei tarkoita "rapsuttaisitko minua?" vaan "nyt HETI rapsutukset/leikki tänne!!".

- koira ei koskaan saa mitään herkkuja tai ruokaa ilman työtä. Koira joutuu tekemään käskystä jotain, vaikka maahanmenon, sivulletulon tai katsekontaktin ennen namipalan antamista. Sama koskee ruokaa.
- koiran on odotettava lupaa mm. syömiseen, ulos- ja sisälle menoon, autoon ja autosta pois hyppäämiseen. Osa näistä on tärkeitä jo turvallisuudenkin takia: avaat autosi takaluukun ja koira livahtaa ilman lupaa pois ohi ajavan auton alle. Meillä koirat katsovat silmiin ja saavat luvan sen jälkeen joko "saa tulla" tai "ole hyvä" - vapautuksilla.

- omistaja menee ensin ulos ja sisään ovista. Koira odottaa lupaa ja tulee luvan kanssa omistajan jälkeen.

- kotiin tullessa koiraa ei huomioida heti vaan sitten vasta, kun se on rauhoittunut ja mennyt makoilemaan. Jan Fennelin Kuuntelen koiraani-kirjan mukaan pitäisi ensin juoda teetä kotiintultuaan, sitten vasta huomata koira. (Meillä se menee taas tällä hetkellä niin että oven auettua mä ryntään rapsuttelemaan riehuvia koiria..)

Johtajuudesta voisi kirjoittaa todella paljon, palaan joskus toiste asiaan tarkemmin..

Treeneissä tänään oli ihan uusi liike meille, liikkeestä istuminen! Oli kiva saada välillä jotain täysin uutta treenattavaa!
Nouto meni todella hienosti, palautusasento oli hyvä eikä kapulan kantamisessa ollut ongelmia. Vauhtia ehkä saisi olla enemmän..
Seuraamiset oli kyllä taas kamalaa katsottavaa, huh. Niitäpä treenailemaan kunnolla. Paikkamakuu meni hienosti!
Vire oli ehkä vähän huono, siihen varmasti vaikutti 1.5h ajomatka juuri ennen treenejä, pikapissatuksella. Kotiläksyksi tuli liikkeestä istuminen ja ajattelin oikeasti haastaa itseni ja treenata sen kuntoon ensi viikoksi! :D saa nähdä miten käy ;)

2 kommenttia:

  1. Kiitos Henna kivasta ja antoisasta vierailusta! Ja hyvä että vierailu oli vielä sinunkin mielestä kiva "kurinpalautuksesta" huolimatta. =) Kohtuus kuitenkin kaikessa, nyt kun olet kotona asiat on varmasti hyvin, mutta sekin päivä tulee että joudut menemään opiskelemaan tai töihin niin Siralle on aika suuri muutos kun et enää olekkaan koko aikaa koiraa huomioimassa, pussailemassa ja hellimässä. =) Nähdään taas toivottavasti pian ja Tokoillaan lisää!

    VastaaPoista
  2. Eihän se nyt oikeasti ollut kurinpalautusta, sä vain huomasit asiat ja annoit mulle selkärankaa palata takaisin vanhaan, hyvintoimivaan johtajuuteen. Ja kuten sanoit, ongelmia olisi tulossa sitten kun palaan kouluun. Nyt jo parin päivän jälkeen meillä on huomattavasti rennompi koira, joka ei seuraa mua kuin hai laivaa, mutta kutsuessa tulee vauhdikkaasti saamaan rapsutuksensa!

    Se on kyllä niin kiva käydä teillä, kun joka kerta opin jotain uutta koirien sielunelämästä :D Pian nähdään taas, pentutreffien merkeissä ;)

    VastaaPoista