Kuvien kopiointi ilman lupaa kielletty!

sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Jade "terapiakoirana"

Jade on aloittanut "uransa" kehitysvammaisten parissa. Olemme käyneet yhdessä Antinkartanon eri osastoilla sekä asumisyksiköissä. Minähän opiskelen alaa, jotenon mielenkiintoista päästä tutustumaan laitoksiin, niiden ihmisiin ja toimintaan koiran kanssa.

Jaden luonne soveltuu erinomaisesti työhön kehitysvammaisten parissa. Se on aivan mieletön! Asukkaat ovat tykänneet todella paljon ja kaikista paikoista on pyydetty uusintavierailuja. Ei ikinä uskoisi, että Jade on vasta 10kk ikäinen pentu, kun kohtaamme asukkaita. Jade on rauhallinen, mutta ei pelokas. Se hakee kontaktia ja nautiskelee rapsutuksista, välillä makoillaan asukkaiden sylissä sohvalla tai lattialla maha pystyssä rapsutuksi odottaen. Jade vaistoaa, ketkä ovat kiinnostuneita ja ketkä arastelevat, arastelevia se ei edes yritä nuolla naamasta, mutta jos vähääkään annetaan lupaa niin naamapesu suoritetaan huolellisesti.

Jade osaa olla aivan rauhassa, jos vierailu kestää pidempään. Yhdessä asumisyksikössä olimme pari tuntia, ja Jade sai olla lopulta vapaana asukkaita ilostuttamassa. Koira ja eräs asukas kävelivät innoissaan pitkin käytäviä, Jade häntä heiluen ja asukas nauttien Jaden tottelevaisuudesta. Oli hieno huomata, että Jade lähti arastelematta matkaan mukaan ja kuunteli muitakin ihmisiä.

Olemme nyt kiertäneet kahdessa eri asumisyksikössä, liikuntavammaisten, aikuisiällä vammautuneiden, vanhusten, miesten sekä psykiatrisella osastolla. Ikähaarukka on ollut nuoresta vanhukseen ja kehitysvammaisuuden asteet vaihdelleet lievästä vaikeaan. Lisäksi kävimme lastensuojelulaitoksen pihalla, siihen sai halukkaat nuoret tulla katsomaan koiraa. Jadea ei ole ujostuttanut kohdata ketään, se ei ole pelännyt huutoa tai pyörätuoleja, ei jäykistyneitä sormia jotka vahingossa kiskovat karvoja tai vaivalloisia taputuksia.

Olen NIIN ylpeä Jadesta! Sen luonne on aivan mahtava ja tykkään siitä päivä päivältä enemmän ja enemmän. Minun rakas karvapallukkani <3

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että saat ja voit pitää Jadea välillä mukana, varmasti antoisaa ja hyödyllistä molemmin puolin! :) Harmi, ettei se vielä ole kovin yleistä, koirista voisi olla valtavasti hyötyä niin henkisiin kuin fyysisiinkin juttuihin erilaisten ammattilaisten työparina.

    VastaaPoista
  2. Totta, koiria voisi käyttää enemmän apuna. Olenkin miettinyt että opinnäytetyöni käsittelisi jotenkin koiria kehitysvammatyössä. Onneksi siihen on vielä aikaa ;)

    Hienoa on ollut kuulla, miten monella työntekijällä on ollut oma koira mukana välillä tai he ovat tulleet työajan ulkopuolella koiransa kanssa käymään.

    Toivottavasti pääsen tulevaisuudessa työpaikkaan, jossa voin pitää Jadea useasti mukana. Itseäni kiinnostaisi erityisesti kehitysvammaisten nuorten toiminnan kehittäminen koiran kanssa. Koira-aktivointia :D

    VastaaPoista